tirsdag den 18. februar 2014

Hønsefødder

I mange år har jeg drømt om at have høns.
Sådan nogle, der går rundt og gokker i haven, æder køkkenaffaldet og kvitterer med æg med mørkegule blommer og fin gødning.
Her hvor jeg bor har vi talt om at få høns til foråret. Men nu ser det ud til at det bliver før. Medmindre altså foråret kommer om senest 14 dage.
I dag var vi forbi en gård, hvor jeg før har købt æg. Vi spurgte, om vi måtte se hønsene. Og af en eller anden årsag havde jeg altså forestillet mig noget helt andet, end det jeg så.

Billedet er fundet på nettet og lånt her men ligner
meget godt det jeg så i dag


En kæmpe hal med omkring 500 mere eller mindre afpillede høns. Der var fandeme høns over det hele!
Vi snakkede lidt med kvinden der passede dem. De virkede til at have det relativt godt og lægger hver et æg om dagen. De får dem når de er 19 uger, og har dem i et års tid. Så bliver de slagtet, hallen renset og et nyt "kuld" installeres.
Hun fortalte, at der nogengange kommer en lokal og henter nogle af dem, inden de skal slagtes.
Og nu henter vi altså snart 10 -15 stykker af dem. Så skal de ud og have græs under fødderne, luft i maven og kig til himlen.
Og æde noget andet end hønsefuldfoder.
Jeg havde ellers forestillet mig at vi skulle have nøje udvalgte og yngre høns. Måske også nogle yndige og lidt anderledes nogen.
Men jeg har det rigtig fint med, at vi ligesom bliver "hønsereddere" og giver de her skabninger et bedre liv.
Nu får vi så bare travlt med at gøre klar til dem :-)
Er der nogen af jer, der holder høns? Har I nogle gode råd/tips/ideer? Og er der andet end ræven, vi skal passe på?


6 kommentarer :

 1. Aner intet om høns - andet end at de lægger æg. (som regel). Sådan et hønseliv som du beskriver er vist ikke at ønske sig. Og måske lidt bekymrende, at det er et af de steder, hvor der bliver taget hensyn til hønsene :o/

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mona :-) Så er de heldige at jeg redder dem :-) Men du har helt ret - det er lidt bekymrende. Mange af dem manglede fjerene og der var godt nok mange!

   Slet
 2. Det er tæt på det som i større skala kalder "skrabehøns". Det og så burhøns er faktisk lige slemt... Så hav høns selv, køb høns ved en hobbyavler der tilbyder hønsene ordentlige forhold eller køb økologiske æg. Det er den eneste måde at få æg hvor hønsene har haft rimelige vilkår.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Finn og tak for din kommentar! Ja, jeg mener også de selv kaldte dem skrabehøns. Glæder mig til at få dem hjem i haven, så de kan få et godt liv og jeg kan få god samvittighed :-)

   Slet
 3. Vi havde høns, da jeg var barn, og det var rigtig hyggeligt, men ja pas på ræv (og hunde!!! En af vores høns blev slået ihjel af en nabos hund.) Det er så hyggeligt, hvis man har mulighed for at de bare kan gå rundt i haven, en af vores fulgte altid efter min far, når han arbejdede udenfor - SÅ sødt og hyggeligt!

  SvarSlet
 4. Vi har 4 hunde, der hvor jeg bor - og naboen opdrætter hunde og har vel en otte stykker, så jeg skal nok passe på. Glæder mig meget til de kommer - og håber på de (eller bare nogen af dem) bliver tamme og kælne. Tak for din kommentar Mette :-)

  SvarSlet

LinkWithin

Follow Frk. Bogorm